t.  01 / 5 300 200  e. info@birokrat.si

Kako do 9.999€ pomoči za Gostince in turistična podjetja!! Velja do 23. 4. 2021

Javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19/2

POJASNILO PRIJAVITELJEM

 

Ukrep je namenjen podjetjem v gostinskem in turističnem sektorju, in sicer za sofinanciranje obratovalnih stroškov v času prvega vala epidemije, od 12. 3. 2020 do 31. 5. 2020), ko so bila podjetja zaradi epidemije (Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji) močno prizadeta in skorajda niso ustvarjala prihodkov.

 

Podjetja, ki so že prejela sredstva na prvem javnem pozivu (objavljen 16. 11. 2020,),  do sredstev po tem javnem pozivu niso upravičena. Z razširitvijo dejavnosti v drugem javnem pozivu se je krog potencialnih prejemnikov sredstev močno razširil, še vedno pa gre za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetij v gostinstvu in turizmu za čas prvega vala razglašene epidemije.

 

Predmet javnega poziva

 

Predmet javnega poziva je sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času od 12. 3. 2020 do 31. 5. 2020, ko so bila podjetja zaradi epidemije (Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji) močno prizadeta in praktično niso ustvarjala prihodkov.

 

Javni poziv ima dva sklopa, s katerima naslavlja dve skupini potencialnih prijaviteljev:

 • SKLOP A zajema vse tiste poslovne subjekte, katerih finančni podatki so javno objavljeni in dostopni v podatkovni bazi AJPES za leto 2019. Pri tej skupini potencialnih prijaviteljev izračun pomoči po tem javnem pozivu temelji na podatkih iz baze AJPES.
 • SKLOP B zajema vse tiste poslovne subjekte, katerih finančni podatki niso objavljeni in dostopni v podatkovni bazi AJPES za leto 2019. V to skupino sodijo subjekti, ki jim FURS davek odmerja na osnovi prijavljenih prihodkov.

 

Ali je javni poziv primeren za nas?

 

 • smo mikro / malo / srednje veliko podjetje, opravljamo gospodarsko dejavnost v Republiki Sloveniji in smo organizirani kot gospodarska družba, samostojni podjetnik ali zadruga (ustanovljeni po ZGD-1 ali ZZad),
 • na dan 12. 3. 2020 smo glavno dejavnost opravljali v eni izmed naslednjih SKD dejavnosti:
  • I 55 - Gostinske nastanitvene dejavnosti​,
  • I 56- Dejavnost strežbe jedi in pijač,
  • N 79.110 - Dejavnost potovalnih agencij, 
  • N 79.120 - Dejavnost organizatorjev potovanj,
  • N82.300 - Organiziranje razstav, sejmov, srečanj,
  • R 90.010 - Umetniško uprizarjanje ,
  • R 90.020 - Spremljajoče dejavnosti za umetniško uprizarjanje,
 • smo imeli na dan 12. 3. 2020 vsaj enega zaposlenega oz. samozaposlenega in vsaj enega zaposlenega oz. samozaposlenega na dan oddaje vloge,
 • nismo prejemniki sredstev po javnem pozivu za sofinanciranje obratovalih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19, objavljenem 16. 11. 2020,
 • nimamo neplačanih zapadlih finančnih obveznosti do FURS (na dan oddaje vloge) in nimamo nepredloženih obračunov davčnih odtegljajev za obdobje zadnjega leta do dne oddaje vloge.

 

Upravičeni stroški

 

Kot upravičeni stroški (obratovalni stroški) po tem pozivu se štejejo:

 • Omrežnina in prispevki za dobavo električne energije,
 • Omrežnina in prispevki za distribucijo plina oz. energentov,
 • Strošek omrežnine za oskrbo s pitno vodo, odvajanje odpadkov in čiščenje odplak,
 • Stroški za odvoz, zbiranje in odlaganje komunalnih odpadkov (smeti) in povezani stroški,
 • Stroški telekomunikacijskih priključkov (fiksni del),
 • Stroški najemnin najemodajalcev,
 • Stroški nujnega rednega vzdrževanja infrastrukture, objektov in opreme,

 

za obrate, v katerih se vrši prizadeta dejavnost.

 

Dejanskih stroškov ne bo potrebno dokazovati, saj so bili pri pripravi metodologije za izračun pavšalnega zneska obratovalnih stroškov podjetij v gostinstvu in turizmu upoštevani statistični podatki.

 

Višina sofinanciranja

 

 • SKLOP A:

Za vse poslovne subjekte, katerih finančni podatki so javno objavljeni in dostopni v podatkovni bazi AJPES

Upravičeni stroški (obratovalni stroški) se sofinancirajo v obliki pavšalnega zneska, ki znaša 16,5 % od celotnih odhodkov, zmanjšanih za stroške dela v letu 2019, vendar največ do 9.999,00 EUR.

 

 • SKLOP B

Za vse poslovne subjekte, katerih finančni podatki niso javno objavljeni v podatkovni bazi AJPES

Upravičeni stroški (obratovalni stroški) se sofinancirajo v obliki pavšalnega zneska, ki znaša 12,04 % od celotnih prihodkov, vendar največ do 9.999,00 EUR.

 

Ne glede na izračun je tako za SKLOP A kakor tudi za SKLOP B  najnižja dodeljena višina sofinanciranja 900,00 EUR in najvišja dodeljena višina sofinanciranja 9.999,00 EUR.

 

Rok za oddajo vlog

 

Vloge morajo biti elektronsko vložene najkasneje do 23. 4. 2021 do 18:00 ure.

 

VIR

 

Pomoč pri oddaji vloge

 

V kolikor želite strokovno pomoč za oddajo vloge nas kontaktirajte tako, da izpolnete spodnji obrazec, ali nam pišete na info@birokrat.si ali pa nas pokličete na 01 5 300 200.

 

Za vas prirpavimo celotno dokumentacijo in oddamo vlogo. Oddaja vloge in vsa priprava je brezplačna. Edini strošek je 3% od prejetih sredstev. Se pravi če boste prejeli 2.000 eur je vaš strošek 60 eur. Če ne boste prejeli nič je vloga brezplačana. Strošek plačate po prejemu sredstev.

 

POZOR, rok prijave obrazcev vlog je le do 23. 4. 2021 do 18:00 ure zato pohitite. Obrazec izpolnite le, če ustrezate pogojem sofinanciranja!

 

OBRAZEC

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih