t.  01 / 5 300 200  e. info@birokrat.si

Novosti iz novele o dohodnini 2022

Sprejet je bil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini, ki predvideva več olajšav za podjetja. V nadaljevanju smo zapisali, kako se spremeni dohodninska lestvica, kako je z izplačilom uspešnosti in katere so še druge olajšave.

 

Državni zbor je 11. marca 2022 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z), ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 39/2022.

Zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu (22. 3. 2022) in se uporablja za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2022.

Namen novega zakona je pomoč gospodarstvu z razbremenitvijo davčnih zavezancev.

Ena bolj odmevnih sprememb v noveli zakona je postopno zviševanje splošne olajšave s trenutnih 3.500 evrov na 7.500 evrov do leta 2025. S tem bodo vsi zaposleni prejeli višje neto plače.

 

 

 

Spremenjena dohodninska lestvica

V dohodninski lestvici se spreminja stopnja v najvišjem, petem dohodninskem razredu. Do sedaj je bil ta razred obdavčen s 50-% stopnjo, po novem pa bo 45 %. To zmanjšanje bodo občutili le tisti, ki imajo letno več kot 72.000 evrov dohodkov oziroma več kot 6.250 evrov mesečno.
 

 

Izplačilo poslovne uspešnosti je ugodnejše

Podjetja lahko po novem izplačujejo višjo poslovno uspešnost, saj je ta neobdavčena do vrednosti 100 % povprečne plače zaposlenega v podjetju v zadnjih 12 mesecih in ne več do višine povprečne plače v RS.

Novost je tudi, da bo nagrade lahko delodajalec izplačeval v ugodnostih in ne le v denarju. Odpravlja pa se tudi pogoj enkratnega izplačila plačila za poslovno uspešnost v davčnem letu.

 
 

Katere so še druge olajšave za podjetja?

  Ukinja se plačevanje bonitet v primeru, da zaposleni uporablja električni službeni avto za zasebne namene.

  Po novem zakonu bo lahko delodajalec uveljavljal znižanje davčne osnove za zaposlitve osebe, ki je mlajša od 29 let oziroma starejša od 55 let, ali pa je oseba v poklicu, kjer primanjkuje iskalcev zaposlitve. Ta oseba v zadnjih 24 mesecih ni smela biti zaposlena pri tem zavezancu, olajšava pa je priznana v višini 45 % izplačane plače. Dodana je nova olajšava za zavezance, ki zaposlijo osebo mlajšo od 25 let, ki se zaposluje prvič, v višini 55 % plače. Olajšave se izključujejo. 

  Višja je tudi olajšava za zavezanca, ki sprejme vajenca, dijaka ali študenta po učni pogodbi za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju z 20 % na 80 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji za vsak mesec izvajanja praktičnega dela posamezne osebe v strokovnem izobraževanju.

  Vpeljana je tudi nova olajšava za vlaganja v digitalno preobrazbo in zeleni prehod v višini 40 % kvalificiranih vlaganj.

  Višina olajšave za donacije je z 0,5 % povečana na 1 %.

  Vpeljana pa je tudi nova olajšava za donacije izvajalcem programov vrhunskega športa za vlaganja v vrhunski šport v višini 3,8 % obdavčljivega prihodka davčnega obdobja zavezanca.

 

Kaj se še spremeni?

  • Znižuje se stopnja dohodnine od obresti, dividend in dobičkov, ki so bili do sedaj obdavčeni s 27,5 %, po novem pa po stopnji 25 %. Kapital pa bo neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih imetništva.
  • Znižanje odstotka normiranih stroškov pri ugotavljanju davčne osnove od dohodka iz oddajanja premoženja v najem s 15 % na 10 % dohodka. Sočasno pa se pri oddaji v najem znižuje stopnja dohodnine s 27,5 % na 15 %.
  • Zakon ponovno uvaja senzorsko olajšavo za starejše od 70 let, in sicer v vrednosti 1.500 evrov.
  • Zakon tudi uvaja oprostitev dohodnine za dohodke iz družinske pokojnine ter izplačila iz šolskih skladov.

 

Vabljeni na Spletni seminar: Davčne novosti 2022, sreda 6.4.2022, KLIKNITE  na spodnjo sliko in preverite več informacij o seminarju.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih