t.  01 / 5 300 200  e. info@birokrat.si

Priporočene zahteve za računalnik

za dobro delovanje programa Birokrat

 

Program Birokrat za Windows lahko namestimo na vsak računalniški sistem (strežnik, hišni računalnik) ali mobilno napravo (notesnik ali pa tablica), ki je ustrezno zmogljiv za optimalno delovanje programa.

 

Program Birokrat je možno namestiti in zaganjati samo iz okolja Microsoft Windows, vendar obstaja možnost dostopa do Microsoft Windows okolja in programa Birokrat s kateregakoli drugega pogosto uporabljenega sistema kot sta npr. Linux ali MAC OS. 

 

Več o podprtih Operacijskih sistemih si preberite TUKAJ.

 

 

Operacijski sistem Windows in baza SQL

 

Podpira vse novejše sisteme Windows 7, Windows 8, Windows 10 kot tudi vse novejše strežniške sisteme Windows Server 2008 R2 SP2, Windows Server 2012, Windows Server 2016. Program deluje tudi na starejših sistemih kot so Windows XP ali pa Windows Server 2003, žal pa je podpora za te sisteme že ukinjena s strani Microsofta.

 

Same zahteve po strojni opremi v veliki meri varirajo med obsegom poslovanja, od samih potreb uporabnika in potreb ter omejitev brezplačne baze Microsoftovo SQL Express, ki jo program uporablja. Izbira plačljive oz. polne verzije SQL strežnika je veliki meri potrebna za strežniške sisteme za večja podjetja, z veliko količino podatkov in veliko istočasnimi dostopi do baze podatkov.

 

Priporočene zahteve za posamezni programski paket Birokrat

 

Za programski paket Birokrat Poslovanje / MIDI / MAXI za 1 podjetje in / ali Birokrat POS

Procesor: Atom, Pentium, Intel i3, i5, i7 ali AMD
RAM: 2GB +
Disk: 10+GB - 7200 RPM + ali SSD
Windows: Windows 7,  Windows 8,  Windows 10, Windows Server
SQL: SQL Express 2008 R2 SP2,  SQL Express 2012,  SQL Express 2014,  SQL Express 2016

 

Za programski paket Birokrat Poslovanje / MIDI / MAXI za 3 podjetja in Birokrat POS

Procesor : Pentium, Intel i3, i5, i7 ali AMD
RAM: 4GB +
Disk: 10+GB - 7200 RPM + ali SSD
Windows: Windows 7,  Windows 8,  Windows 10, Windows Server
SQL: SQL Express 2008 R2 SP2,  SQL Express 2012,  SQL Express 2014,  SQL Express 2016

 

Za računovodske servise z neomejeno število podjetji

Procesor: Pentium, Intel i3, i5, i7, Xeon ali AMD
RAM: 8GB +
Disk: 10+GB - 7200 RPM + ali SSD
Windows: Windows 7,  Windows 8,  Windows 10, Windows Server
SQL: Priporoča se polna verzija SQL strežnika, lahko pa se nastavi tudi na Express edicijah z nekaj optimizacije, vendar se hitrosti polne edicije SQL strežnika nikakor ne more primerjati z brezplačno.

 

Omrežni dostopi


Program Birokrat je lahko dostopen tudi preko lokalnega omrežja, preko računalnikov v mreži, ki niso nosilci podatkov. V takšnih primerih se priporoča hitro omreženo povezavo lokalnega omrežja (1GB/s) ali brezžičnih povezavah novejšega tipa (N ali AC).

 

Program bo deloval tudi na počasnejših povezavah ampak bo deloval počasneje kot bi lahko, kar pa lahko postane moteče ob frekventni uporabi programa. Zato v takšnih primerih priporočamo nadgradnjo same mrežne infrastrukture.
 

 

Dodatno

 

Program Birokrat za shranjevanje podatkov uporablja podatkovno bazo SQL Server Express, ki je sama po sebi brezplačna in od strojne opreme pobere 1GB pomnilnika in pa od procesorja uporabi eno jedro. 
Program sam za računalnik ni tako zahteven, so pa lahko zahtevne operacije le tega, npr. ko se poganjajo razni obračuni DDV-ja, obračuni zalog, prenosi zapisov poslovanja v glavno knjigo, ipd. zapisi. 
Ker se vsi zapisi zapisujejo v SQL bazo podatkov, ki je shranjena na trdem disku, pa je zelo pomembna tudi hitrost diska. 

 

Se pravi več kot je dejavnikov, ki pišejo po disku, zasedajo spomin in bremenijo procesor, bolj počasno zadeva deluje. Za normalno uporabo se nekako tako priporoča računalnik namenjen izključno za poslovanje na katerem se ne poganjajo še kakšne druge SQL baze podatkov in temu podobne aplikacije, ki bremenijo računalnik in predvsem diskovne pogone. Govorimo o raznih snemalnikih zapisov videonadzornih sistemov, sinhronizatorji datotek med računalniki (onedrive, skydrive, dropbox, FTP shramba, frekventno dostopna shramba datotek, ipd. za diske obremenjujoče storitve )
 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih