Kaj je E-CENOVKA?

 

Electronic Shelf Label (ESL), po slovensko E-cenovka, elektronska cenovka ali E-etiketa je način prikaza cen in dodatnih informacij s tehnologijo E-ink.

 

E-cenovka je sestavljena iz strojne (HW) in programske (SW) opreme: 

 

HW (strojna oprema) - E-cenovka vključuje komunikacijsko postajo in cenovke, ki med sabo komunicirata le takrat, ko vi želite. Prikazovanje vsebine displeja cenovk omogoča elektronsko črnilo, elektronski papir ali zaslon s tekočimi kristali. 

 

SW (programska oprema) -  E-cenovka je razdeljena na tri dele: 

  • Prvi del je 'aplikacijski modul', ki vsebuje bazo podatkov. Upravlja z informacijami o blagu in nadzoru vsebin na zaslonu.
  • Drugi 'komunikacijski modeul', kakor že pove njegovo poimenovanje, skrbi za komuniciranje. Vsebuje omrežje in komunikacijske povezave potrebne za prenos informacij.
  • Tretji del pa je 'prikazni modul', ki za prikazovanje uporablja elektronsko črnilo, elektronski papir ali tekoče kristale vnesene preko programske opreme za upravljanje s cenovkami.
     

 

Elektronske cenovke/etikete na policah trgovcem ponujajo možnost, da hitro in učinkovito brezžično posodabljajo vsebine, ne da bi morali natisniti etikete na papir in jih zamenjati ročno.

 

 

Prednosti uporabe sistema E-CENOVKA:

 

Prednosti sistema E-cenovok so predvsem, da iz enega mesta upravljate z več lokacijami. Predstavljajte si, da imate trgovino, ki je locirana na več lokacijah, vi pa svoje prilagajanje in spreminjanje cen upravljate na daljavo. Fantastično, kaj ne?

 

 

Ena iz med dragocenih lastnosti, ki jih sistem E-cenovka ima je velik prihranek časa. Spremenite cene, promocije in še več, na tisočih oznakah/cenovkah v stotinah trgovinah le v nekaj sekundah. Sistem E-cenovk vam omogoča, da svoje cene artiklov lahko spreminjate in spremljajte tudi iz drugih naprav, na primer telefona, tablice ali računalnika.

 

Lastnosti E-cenovke so, da deluje brezžično. Baterija posamezne E-cenovke (tablice) traja vsaj 5 let ob povprečno eni menjavi cen dnevno. Na E-cenovki se nahaja signalna luč, ki v primeru prazne police ali spremembe (npr. temperature) začne svetit ali utripati. Barva okvirja cenovke je bela, izbirate lahko med barvami prikazovalnika med črno, belo, rdečo ali rumeno. Nalaganje cenika poteka v XML ali CSV formatu, imate pa tudi možnost dodajanja ločenega cenika na lokaciji ter spremembe cen v sistemu (happy hour) neodvisno od nalaganja novega cenika. Omogočeno je tudi enostavno spreminjanje grafične postavitve cenovke (drag and drop), možnost povezave na zaledne sisteme prek APIja in dvosmerna komunikacije kjer cenovka potrdi spremembo cenika ali grafične postavitve ter javlja stanje baterije.

 

7 prednosti uporabe elektronskih cenovk

Elektronske cenovke by Positiva rešitve

 

Slika 1: Positivine cenvke v poslovalnici A1 Slovenija na Šmartinski cesti.

 

1. Sinhronizacija različnih kanalov

Z elektronskimi cenovkami je cena na polici vaše trgovine enaka ceni na spletu, v vaši mobilni aplikaciji in na več fizičnih lokacijah. Tako bodo vaši online in offline kanali sinhronizirani, svojim kupcem pa boste lahko zagotovili enotno izkušnjo in to neglede na to, kako so v interakciji z vami.

 

2. Natančno in zanesljivo prikazovanje cen

Papirnate cenovke in etikete lahko povzročijo pogoste in drage napake. Razlog za to je lahko zaradi »gneče« na policah, manjkajočih cenovk ali cen, ki preprosto niso bile posodobljene. To pa lahko privede do nezadovoljnih kupcev, ki menijo, da so jim bile zaračunane previsoke cene v primerjavi s ceno na polici. V primeru napačno označene previsoke cene pa lahko napaka povzroči celo manjšo prodajo in posledično presežek zaloge.

Elektronske cenovke pa te težave odpravijo, saj vedno zagotavljajo točnost cen.

 

Točna cena

Slika 2: Z elektronskimi cenovkami bodo vaše cene vedno točne

 

3. Povečana produktivnost

Spremembe cen lahko prihajajo v velikih serijah ves teden, kar ima lahko za posledico težave s kadrom. Spremembe cen zahtevajo, da zaposleni porabijo veliko časa za nalogo, ki se zdi najbolj dolgočasna.

ESL pa vam omogoča, da izboljšate razporeditev osebja in svoje zaposlene uporabite za opravljanje pomembnejših stvari, npr.za interakcijo s stranko.

 

4. Optimizacija cen

Algoritmi za optimizacijo cen omogočajo prilagajanje cen, ki jih plačujejo kupci, na podlagi nakupnih praks, dobaviteljskih cen in še več. ESL omogoča takojšnje (instantne) spremembe cen na podlagi priporočil iz vašega podatkovnega sistema, če ga seveda uporabljate.

S tem lahko povečate prihodke in rast ter posledično povečate stopnjo dobička.

 

5. Cenovna agilnost

Spremembe cen so pogosto časovno pomembne, vendar je s papirnatimi cenovkami in tisočimi izdelki, ki jih je mogoče posodobiti skorajda nemogoče učinkovito opraviti to nalogo.

ESL omogoča vaši ekipi, da v nekaj sekundah posodobi cene in promocije za poljubno število izdelkov, na poljubnem številu lokacij.

 

Kratek rok ribe

Slika 3: Pri izdelkih s kratkim rokom lahko npr. dinamično spreminjate cene glede na rok

 

6. Informacije iz okolja

Vse naše e cenovke imajo senzorje, ki zaznajo dodatne informacije, kot je npr. temperatura, in vas opozorijo, ko je dosežena »grozeča« raven.

To vam omogoča, da odpravite težavo, preden pride do pokvarjenih izdelkov in posledično izpada dobička.

 

7. Moderna prodaja

In nenazadnje je tu še vidik stranke. Študija, ki jo je izvedel KPMG, je pokazala, da 64 odstotkov kupcev meni, da trgovine z ESL zagotavljajo boljše storitve za stranke kot tiste brez ESL.

To je lahko posledica videza sofisticirane tehnologije, ki jo ESL prinese v vašo trgovino. Že sama njihova prisotnost poveča percepcijo potrošnikov glede natančnosti cen. Prav tako omogočajo vaši trgovini, da deli pomembne informacije o izdelkih, kupcu omogoči ogled svojih prihrankov, kupcu pa lahko ponudijo tudi možnosti za interakcijo z e cenovkami preko svojih pametnih telefonov.

 

Elektronske cenovke modern look

Slika 4: Elektronske cenovke naredijo vaše poslovalnice moderne

 

Zaključek

Elektronske cenovke na policah omogočajo pozicioniranje izdelkov v realnem času. So jedro vsake uspešne strategije za maloprodajne trgovine in digitalno prihodnost trgovin povsod. Zazreti se je potrebno v prihodnost in sprejeti tehnologijo, ki kupcem zagotavlja informacije, ki si jih želijo. Naj bo to izvor izdelkov, promocija ali cena. ESL omogoča agilnost – in v današnjem hitro spreminjajočem se svetu je to lahko konkurenčna prednost.

 

V kolikor vas zanima posodobitev vaših poslovalnic z e-cenovkami nas kontaktirajte na info@birokrat.si ali izpolnite spodnji obrazec!

 

Predstavili vam bomo tudi privlačno easy to use drag and drop programsko rešitev, ki vam omogoča centralno spreminjanje cen na policah vseh vaših poslovalnic. Prav tako pa ponujamo tudi zanesljiv in varen sistem za pritrditev in montažo.

 

 

Obrazec

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih