t.  01 / 5 300 200  e. info@birokrat.si

Davčna blagajna

 

Od 1. januarjem 2016 je potrebno v skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju računov vse račune za dobave blaga in storitev, ki so plačani z gotovino, potrditi pri Finančni upravi RS po predpisanem postopku. Po zakonu se lahko zavezanec prosto odloči o tem, ali bo za izdajo računov uporabljal elektronsko napravo za izdajo računov z vzpostavljeno elektronsko povezavo s Finančno upravo RS ali vezano knjigo računov (VKR). V primeru uporabe VKR mora zavezanec račune naknadno potrditi pri Finančni upravi RS.

 

 

NOVIM UPORABNIKOM NUDIMO BREZPLAČNO IZOBRAŽEVANJE IN PODPORO.

 

Davčne blagajne Birokrat 

 

Davčne blagajne Birokrat omogočajo samostojno vodenje trgovine, dnevno zaključevanje blagajne (Z obračun), kontrolo zaključevanja blagajne (X obračun), vodenje gotovinske blagajne, ...  Omogočena prodaja fizičnim osebam in davčnim zavezancem. Podpora delu z zasloni na dotik – touchscreen in še veliko več.

 

Na voljo imamo davčne blagajne za računalnike in tablice z operacijskim sistemom Windows kot tudi davčne blagajne za pametne telefone in tablice z operacijskim sistemom Android.

 

Davčna blagajna Birokrat POS za os Windows

 

Pripravili smo vam primere, kako v praksi izgledajo davčne blagajne za različne branže (davčne blagajna za frizerje, vulkanizerje, cvetličarje, ...). Oglejte si video posnetek POS davčne blagajne za vašo  branžo. Tukaj boste našli tudi navodila POS davčne blagajne v .pdf obliki. 

 

Več o davčnih blagajnah Birokrat POS (Light, Trgovec, Gostinec) si preberite tukaj.

 

Birokrat POS Light sedaj 25% ceneje - namesto 239,00 eur + ddv sedaj že za neverjetnih 179,25 eur + ddv!!!

 

 

Davčna blagajna Birokrat TaxPhone Android

za pametne telefone in tablice z os Android

 

Davčne blagajne Birokrat delujejo tudi na pametnih telefonih, tablicah, prenosnikih in računalnikih z os Android. Za te namene smo pripravili rešitev Birokrat TaxPhone Android. 

 

 Več o davčni blagajni Birokrat TaxPhone Android si preberite tukaj.

 

Birokrat TaxPhone za Android sedaj 25% ceneje - namesto 169,00 eur + ddv sedaj že za neverjetnih 126,75 eur + ddv / leto.

 

 

Kaj je davčna blagajna?

 

Davčna blagajna je blagajna, ki omogoča izmenjavo podatkov s Finančno upravo RS v trenutku izdelave dokumenta. Nadgrajena je s posebno nadzorno enoto, ki dokumentira izdane račune. Davčna blagajna se poveže s centralnim informacijskim sistemom Finančne uprave RS in jim pošilja vse podatke z informacijami o davčnih zavezancih neposredno v baze podatkov v realnem času. Podatki o prometu se tako zapisujejo v t.i. fiskalno kontrolno enoto, od koder jih ni mogoče izbrisati, kar davčnim organom omogoča nadzor. Zavezanci tako pozneje ne morejo več prirejati prometa. Po oceni vlade bi se tako povečala preglednost poslovanja davčnih zavezancev in otežila skrivanje dejanskega prometa, ki ga dosegajo s prodajo blaga in storitev.

 

Vse programske rešitve Birokrat vključujejo tudi modul za davčno blagajno. Izvajanje postopka potrjevanja računov pri Finančni upravi RS bo za zavezance obvezno od 2. januarja 2016, neobvezna vključitev v sistem potrjevanja računov pa bo na strani Finančne uprave RS omogočena s 1. decembrom 2015.

 

Za namene izvajanja postopka potrjevanja računov bo moral zavezanec pridobiti namensko digitalno potrdilo, zagotoviti elektronsko (spletno) povezavo elektronske naprave za izdajo računov s centralnim informacijskim sistemom Finančne uprave RS in prek elektronske povezave Finančne uprave RS sporočiti podatke o poslovnih prostorih, v katerih bo izdajal račune pri gotovinskem poslovanju. Zavezanec bo moral vsak račun, ki bo plačan z gotovino, potrditi pri Finančni upravi RS. Potrditev računa se izvede z dodelitvijo enkratne identifikacijske oznake računa (EOR). Zakon predvideva tudi primere, ko bo račun izdan brez EOR, in sicer v primeru izpada elektronske povezave, izdaje računa s plačilom na transakcijski račun, ki bo naknadno plačan z gotovino in v primeru opravljanja storitev prek avtomatov ter v primerih izdaje računa z VKR. Izdaja računa z uporabo VKR je predvidena v primeru nedelovanja elektronske naprave in nezmožnosti vzpostavitve elektronske povezave. Tako izstavljene račune bo moral zavezanec naknadno potrditi pri Finančni upravi RS.

 

FAQ - Davčna blagajna oz. davčno potrjevanje računov 

 

Na spodnji povezavi MF Finančne uprave RS so zbrana pogosta vprašanja in odgovori.

Povezava do pogostih vprašanj in odgovorov.

 

Postopek za pravilno delovanje davčnih blagajn

 

Za delovanje svoje davčne blagajne bo vsak davčni zavezanec potreboval namensko digitalno potrdilo, za katero bo od 15. 11. 2015 dalje lahko oddal vlogo prek portala eDavki. Potrdilo je brezplačno. Tisti zavezanec, ki ne uporablja sistema eDavki, pa bo lahko za pridobitev namenskega digitalnega potrdila pooblastil koga drugega (npr. računovodski servis ali ponudnika davčne blagajne).  

 

Kdo so zavezanci?


Zavezanci so vsi poslovni subjekti, ki za opravljeno storitev ali prodano blago prejmejo gotovinsko plačilo (z izjemo tistih subjektov, ki zakonsko niso zavezani k izdaji računov, npr. kmeti).

 

Gotovinsko poslovanje

 

O gotovinskem poslovanju govorimo, ko kupci poravnavajo svoje obveznosti delno ali v celoti: v gotovini (bankovci, kovanci), s plačilno ali kreditno kartico, po povzetju (pošta, DHL, GLS), s poštno nakaznico, s čeki, z boni / kuponi, z moneto, z bitcoinom.

Kdaj NE gre za gotovinsko poslovanje?
UPN nalog, položnica na bančnem / poštnem okencu / iz svoje spletne banke, PayPal, kompenzacija / pobot, nekatere izjeme pri poslovanju s tujino.

 

Zakaj potrebujemo davčne blagajne?

 

Uvajanje davčnih blagajn je ukrep vlade proti sivi ekonomiji in utaji davkov. Davčne blagajne naj bi zmanjšale utajo davka za 21 milijonov evrov na leto. Po ocenah FURS-a se naj bi z neizdanimi računi ali z brisanjem le-teh iz evidenc namreč utajilo približno 130 milijonov evrov davka na dodano vrednost na leto. Davčni inšpektorji so v preteklih letih zaostrili nadzor nad izdajanjem računov, posledica tega pa so bili za 100 milijonov evrov višji prilivi v državni proračun, kolikor so jih, po oceni Fursa, dodatno pobrali v letu dni.

 

Davčna blagajna – za koga bo obvezna?

 

Davčna blagajna bo zakonsko obvezna za vse pravne in fizične osebe, ki prodajajo blago ali storitve na ozemlju Slovenije za plačilo z gotovino (trgovine, frizerski saloni, masažni saloni, kozmetični saloni, cvetličarne, ponudniki gostinskih storitev, zobozdravstvenih storitev, avtomehaniki, vulkanizerji, turistične kmetije in drugi), razen zakonsko določenih izjem (dobavitelji - tujci, ki opravljajo prodajo na daljavo, tujci, vključeni v sistem mini VEM v okviru DDV zakonodaje na ravni EU in podjetja, ki množično izdajajo račune v določenih dejavnostih). Plačilo z gotovino za namene izvajanja tega zakona pomeni vsako plačilo, ki ni neposredno nakazilo na transakcijski račun prodajalca oziroma dobavitelja blaga ali storitev.

 

Kakšne težave nastopijo, če nimam davčne blagajne?

 

V kolikor je davčna blagajna za vas zakonsko obvezna in je nimate, se to obravnava kot kaznivo dejanje. Enako velja v primeru, da davčna blagajna ni v skladu s predpisanimi tehničnimi zahtevami, v primeru da ne registrirate davčne blagajne ali če ne zagotovite prenosa podatkov v bazo podatkov.

 

Vse programske rešitve Birokrat POS vključujejo tudi modul za davčno blagajno. Več tukaj.

 

Kontaktni obrazec

 

 

Prosim, pošljite mi

 

Pošljite mi dodatna gradiva
Pošljite mi brezplačno demo verzijo
Pošljite mi informativno ponudbo (če boste označili to možnost vas bomo kontaktirali in se pogovorili o različici programa, ki bi Vam ustrezala)
Želim brezplačno predstavitev programa (lokacija po dogovoru z Vami)
Pokličite me!

Zanimam se za

 


Vodenje poslovanja in računovodstva

Vodenje maloprodajne trgovine, gostinskega lokala

Vodenje hotelsko turističnega objekta

Organizacija prireditev, prodaja kart

Vodenje izobraževalnih, športnih, kulturnih dejavnosti z evidenco članstva

Izdelava spletne strani, spletne trgovine ali spletnega kataloga
Ponudba računalniške opreme
Računovodska asistenca (računovodske storitve)
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih