t.  01 / 5 300 200  e. info@birokrat.si

Okoljsko poročilo -  evidenca embalaže

 

Modul je namenjen uporabnikom, ki so glede na velikost dobav, zavezani za izdelavo posameznih okoljskih poročil.

 

Programski modul omogoča pripravo preglednice osnovnih vsebin, za nadaljnjo pripravo različnih vrst okoljskih poročil (odpadna embalaža, elektronska oprema, SLOPAK, olja, CO2…).

 

Osnovni zbir prodanih (porabljenih) artiklov, lahko uporabite za različne vrste poročanja, glede na sistem vnosov, ki ste si ga zastavili v programu. Možnost izdelave osnovne zbirne preglednice, je na voljo samo za artikle za katere vodite zalogo, v okviru določanja dodatnih lastnosti artiklov.

 

V programu Birokrat vsakemu artiklu vnesete podatke o embalaži in vam Birokrat avtomatsko (v primeru nakupa modula) izdela popis odpadne embalaže. Seveda vam dodatek namestimo in nastavimo šifrante za dodatne vnose in vam pokažemo kako se izdela okoljsko poročilo.

 

 

 

 

NOVA Uredba o embalaži in odpadni embalaži

 

24. 4. 2021 je v veljavo stopila nova uredba, ki bo odpravila dosedanje težave kopičenja odpadne embalaže. Po novem bodo tako zavezanci za plačevanje embalažnine oz. ravnanja z odpadno embalažo vsa podjetja in vsi samostojni podjetniki, ki uvažajo oz. dajejo embalažo na slovenski trg.

 

Kdo je po novi uredbi zavezanec za embalažnino?

 

Zavezanec po novi Uredbi o embalaži in odpadni embalaži je vsako podjetje (pravne osebe ali samostojni podjetniki posamezniki) s sedežem v Republiki Sloveniji, ki na trg Republike Slovenije daje embalirano blago ali embalažo, v katero se blago embalira na kraju prodaje na enega od spodaj predstavljenih načinov:

 

1. EMBALIRANJE / PAKIRANJE

Embalirate oz. pakirate blago pod svojim imenom oz. znamko ali to za vas počne drugo podjetje.

Primer: Ste proizvajalec pijače. Pijačo sami embalirate v plastenke z vašo blagovno znamko in jo dajete na slovenski trg. Za to embalažo ste zavezani za plačevanje embalažnine.V kolikor vašo pijačo za vas in z vašo blagovno znamko embalira drugo podjetje, ste za to embalažo vi zavezani za plačevanje embalažnine. V kolikor embalirate za drugo blagovno znamko, je lastnik blagovne znamke zavezan za plačevanje embalažnine.

 

2. UVOZ / PRIDOBIVANJE EMBALIRANEGA BLAGA

Uvažate oz. pridobivate embalirano blago, ki ga dajete na trg RS.

Primer: Kot uvoznik/pridobitelj npr. čokolad ste zavezani za plačevanje embalažnine za:

  1. Odpadno embalažo (npr. folija in kartonske škatle), ki nastane ob razpakiranju uvoženih/pridobljenih čokolad.
  2. Za embalažo, v kateri je embalirana čokolada, ki jo distribuirate različnim kupcem na slovenskem trgu.

 

3. UVOZ / PRIDOBIVANJE EMBALAŽE

Uvažate oz. pridobivate embalažo za namen polnjenja na prodajnem mestu.

Primer: Ste uvoznik/pridobitelj papirnatih vrečk, ki bodo uporabljene za namen polnjenja kruha na prodajnem mestu. Za papirnate vrečke ste vi, kot uvoznik/pridobitelj zavezani za plačevanje embalažnine.

 

4. PROIZVODNJA EMBALAŽE

Proizvajate embalažo za namen polnjenja na prodajnem mestu.

Primer: Ste proizvajalec embalaže za pecivo. Embalažo prodajate npr. slaščičarnam, ki v embalažo pakirajo torte, piškote,… Za to embalažo ste vi, kot proizvajalec embalaže, zavezani za plačevanje embalažnine.

 

5. UPORABA EMBALIRANEGA BLAGA

Kupujete embalirano blago prek spleta pri tujih podjetjih in ga sami uporabite pri opravljanju svoje dejavnosti.

Primer: Ste frizer, ki kupuje izdelke za lase (šamponi, laki,…) prek spleta pri tujih podjetjih. Izdelke uporabite v svojem salonu oz. pri opravljanju svoje dejavnosti, zato ste za embalažo, v katero so embalirani izdelki, zavezani za plačevanje embalažnine.

 

Kaj vse spada pod embalažo, si poglejte spodaj:

  • Predmeti so embalaža, če ustrezajo pomenu pojma embalaža, ne da bi to posegalo v morebitne druge funkcije embalaže, razen če je predmet sestavni del izdelka in je potreben za to, da vsebuje, podpira ali ohranja navedeni izdelek njegovo celotno življenjsko dobo, ter je namen, da se vsi elementi uporabijo, potrošijo ali odstranijo skupaj. PRIMER

 

  • Predmeti so embalaža, če so oblikovani in namenjeni za polnjenje na prodajnem mestu. Prav tako so embalaža odstranljivi predmeti, ki so prodani, napolnjeni ali oblikovani in namenjeni za polnjenje na prodajnem mestu, če imajo funkcijo embalaže. PRIMER

 

  • Embalaža so vsi dodatni elementi, ki so neposredno obešeni ali pritrjeni na izdelek in opravljajo funkcijo embalaže, razen če niso sestavni del takega izdelka ter so namenjeni uporabi ali odstranitvi vseh elementov skupaj. PRIMER

 

 

Obveznosti zavezanca so:

  • Vzpostavitev in redno vodenje evidence o dani embalaži na trg.
  • Vključitev v embalažno shemo.
  • Kvartalno poročanje DROE o dani embalaži na trg.

 

Okoljsko Poročilo

 

SN Okoljsko poročilo artikel z več embalažami PRENESI
SN Okoljsko poročilo ena embalaža PRENESI

 

Kontaktni obrazec

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih